top of page

Η Μάγια Σοφού γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των χορευτικών της σπουδών στην Ελλάδα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και σπούδασε κοντά στην Marie Rambert στο Mercury Theatre στο Royal Ballet School και στον Andrew Hardie.

 

1960

Ερμηνεύει στην Ελλάδα ως σολίστ ρόλους σε έργα κλασσικού ρεπερτορίου όπως: «Λίμνη των Κύκνων», «Les Sylphides» για τον παγκόσμιο εορτασμό του έτους Σοπέν, «Giselle», «Ωραία Κοιμωμένη», «Δον Κιχώτη», και στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Ναυσικά» στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με χορογράφο τον John Butler.

Παράλληλα διδάσκει κλασικό μπαλέτο.

1962

Ιδρύει και διευθύνει τη δική της σχολή χορού αναγνωρισμένη από το κράτος όπου από το 1974 λειτουργεί παράλληλα και η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή.

 

1972

Συνεργάζεται με τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου (Royal Academy of Dance). Εισάγει το παγκόσμια καταξιωμένο Αγγλικό σύστημα διδασκαλίας στην Ελλάδα καλύπτοντας την έλλειψη ενιαίου συστήματος διδασκαλίας χορού και συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρώπης. Είναι η πρώτη που εφαρμόζει το Αγγλικό σύστημα στη Σχολή της και πραγματοποιεί τις πρώτες εξετάσεις.

Μια στενή εκπαιδευτική συνεργασία εδραιώνεται μεταξύ των δύο χωρών και η Ακαδημία ορίζει τη Μάγια Σοφού επίσημο εκπρόσωπό της στην Ελλάδα. Οργανώνει σεμινάρια και επιδείξεις με φημισμένους καλλιτέχνες και καθηγητές που μετακαλεί από το εξωτερικό. Διδάσκει και διαδίδει το νέο σύστημα στο στούντιό της στο Κολωνάκι που γίνεται κέντρο πολιτισμού και μάθησης χορού, ανοιχτό σε όλους.

1986

Για την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, η Μάγια Σοφού οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Διαγωνισμό Χορογραφίας για την ανάδειξη και προβολή νέων με ταλέντο, φαντασία και δημιουργικότητα.

1990

Ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόκληρο το μπαλέτο «Καρυοθραύστης», μια υπερπαραγωγή με συμμετοχή 70 ατόμων – μαθητών της σχολής και επαγγελματιών χορευτών.

Την περίοδο αυτή παραδίδει της σκυτάλη των εξετάσεων της Royal Academy of Dance στο Βρετανικό Συμβούλιο.

1993

Χορογραφεί και παρουσιάζει αρχαϊκούς χορούς για την τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου του Σοροπτιμισμού στο Λόφο της Πνύκας και στο συνέδριο για την αναβίωση των αρχαίων Παναθηναίων στο Δημαρχιακό Μέγαρο των Αθηνών.

Αναλαμβάνει να διδάξει και να χορογραφήσει την παράσταση του θεατρικού έργου «Σταχτοπούτα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε κωφά και βαρήκοα παιδιά του ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών – Βαρήκοων Αργυρούπολης, με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων. Παρουσιάζεται μια εκπληκτική παράσταση, ανθρώπινη και συγκινητική.

 

1995

Η εξέλιξη της τέχνης του χορού, οι σύγχρονες τάσεις και οι διαφορετικές μορφές έκφρασης εμπνέουν τη Μάγια Σοφού να δημιουργήσει και να χορογραφήσει έργο με την ιστορική αναδρομή του χορού από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Η παράσταση παρουσιάστηκε για την επέτειο 60 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας (Σ.Α.Φ.Ε.) - Αρσάκεια Σχολεία, όπως και στο πλαίσιο άλλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

 

1997

Τιμάται με το βραβείο The President’s Award της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου για την προσφορά της στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και ανάπτυξη της διδασκαλίας του χορού.

2000-2012

Οι Σχολές Χορού Μάγια Σοφού χωρίς να χάσουν την ιστορική τους ταυτότητα προχώρησαν στη δημιουργία ενός ζωντανού κέντρου πολιτισμού με όλα τα είδη χορού, με σεμινάρια, παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μετά από 50 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας η Μάγια Σοφού παραμένει πρωτοπόρος, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας μέσα από δυναμικούς τρόπους κίνησης και έκφρασης για όλες τις ηλικίες. 

2015

Τη σκυτάλη παίρνει η κόρη της, Ισμήνη Σοφού - Πανιάρα που ιδρύει το REFORM Pilates & Yoga lab, σχολή χορού "μάγια σοφού" στο οποίο την εποπτεία του μπαλέτου και των χορευτικών μαθημάτων έχει η Μάγια Σοφού. Με ιδιαίτερη φροντίδα για την τρίτη ηλικία δημιούργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Active for life, μια αποκλειστικότητα βασισμένη στην εμπειρία 50 χρόνων διδασκαλίας.

bottom of page